Wij werken uitsluitend met de handen
Paramedisch geschoolde osteopaten
Aangesloten bij NVO en NRO
20+ jaar ervaring in osteopathie

Kosten behandeling osteopaat en vergoeding

De prijs voor een consult osteopathie van 45 minuten bedraagt € 93,- (tarief per 1-1-2024). In het aanvullende pakket vergoeden de meeste zorgverzekeraars Osteopathie geheel of gedeeltelijk. Let op! Alleen de behandelingen van een geregistreerd osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding. Dit vanwege de kwaliteitseisen die zijn gesteld door de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), waar verzekeraars zich achter hebben geschaard. De meeste zorgverzekeraars vragen geen verwijzing voor osteopathische behandeling. Onderstaand vindt u een lijst in pdf van zorgverzekeraars en hun vergoedingen voor osteopathie in 2024. U kunt hier echter geen rechten aan ontlenen. Om te weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding is het raadzaam om bij uw eigen verzekeraar navraag te doen.

Hoe werkt een osteopaat

Hoe werkt een osteopaat?

Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij/zij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij maakt los wat los moet zitten en herstelt zo met (overwegend) zachte handgrepen het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door. Nederland telt ongeveer 700 geregistreerde osteopaten. Zij zijn opgeleid tot fysiotherapeut of basisarts, waarna ze een vijfjarige beroepsopleiding osteopathie hebben gedaan.

Dit kan het begin zijn van een prachtige relatie

Header Voor wie os Osteopathie

Wanneer kiest u voor osteopathie?

Osteopathie is een behandelvorm waarbij met de handen klachten worden verholpen. Het doel van osteopathie is om de gezondheid te bevorderen middels het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam.

De osteopaat behandelt voornamelijk klachten die een functionele achtergrond hebben. Wanneer er in de klassieke geneeskundige geen onmiddellijke verklaring is te vinden voor aanhoudende symptomen, dan kan het zijn dat de klachten een functionele oorzaak hebben. Osteopaten zijn opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van een klacht.

Header Behandeling en klachten Osteopathie

Behandeling door een osteopaat

Een behandeling door een osteopaat is gericht op het herstellen van de bewegingsfunctie die verloren is gegaan en daarmee het herstel van een evenwichtige gezondheid. Niet alleen de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren wordt onderzocht, maar ook de beweeglijkheid van de organen en de schedel. Apparaten of medicijnen komen niet aan de orde. Met overwegend zachte handgrepen en technieken laat de osteopaat verschillende weefsels ontspannen en herstellen we het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Na drie tot vier behandelingen moet er zeker verbetering zijn. Bij hardnekkige klachten zal volledig herstel langer op zich laten wachten en zullen er dus meerdere behandelingen nodig zijn. De periode tussen de behandelingen kan variëren van één week tot twee maanden. Het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Onze werkwijze

1

Anamnese

Bij het eerste bezoek wordt een vragenlijst met u doorgenomen waarbij er ondermeer naar de klachten, behandelingen, operaties van het gehele lichaam wordt gevraagd. Hiervoor wordt uitgebreid de tijd genomen, omdat deze informatie belangrijk is om het ontstaan van uw klacht en een mogelijk verband tussen (eventueel) verschillende klachten te onderzoeken. De anamnese is noodzakelijk om een totaalbeeld van de patiënt te krijgen.
2

Onderzoek

Na de anamnese volgt er een uitvoerig onderzoek. De osteopaat zal met de handen voelen en onderzoeken hoe het met de beweeglijkheid van uw lichaam is gesteld. Omdat de oorzaak van een klacht niet hoeft te liggen in het pijnlijke gebied, onderzoekt de osteopaat het gehele lichaam. Niet alleen de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren wordt onderzocht, maar ook de beweeglijkheid van de organen en de schedel. Wanneer de anamnese en het onderzoek achter de rug zijn, wordt een osteopatische behandeldiagnose opgesteld.
3

Behandeling

Gewoonlijk ligt de patiënt tijdens de behandeling op de behandelbank en zal de osteopaat met zijn handen de bij onderzoek gevonden bewegingsbeperkingen beïnvloeden. Dit kan betekenen dat hij heel subtiele, heel zorgvuldig stimulerende of juist stevige handgrepen uitvoert op het lichaam, veelal op heel andere plaatsen dan daar waar de klacht zich bevindt. Osteopaten gebruiken geen apparatuur of medicijnen.
4

Vervolg behandeling

Een vervolgbehandeling vindt nooit plaats binnen een week na de eerste behandeling, bij voorkeur pas na 2-3 weken om het lichaam de gelegenheid te geven om te reageren op de veranderingen die hebben plaats gevonden. Bij aanvang vindt altijd eerst een controle plaats van de bevindingen die in de voorgaande behandeling hebben plaats gevonden en deze gegevens vormen de basis voor de verdere behandeling.

Maak nu online een afspraak

Veelgestelde vragen over tarieven en vergoedingen osteopathie

Hieronder treft u enkele veelgestelde vragen aan over de tarieven en vergoedingen van osteopathie. Zijn er onduidelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via 024 645 55 45 of stuur een bericht naar info@osteopathie-elbers.nl.

Wordt osteopathie vergoed door de verzekering?

Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket. Osteopathie wordt niet vergoed vanuit uw basisverzekering. Osteopathie valt dus in uw aanvullende dekking en wordt vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijze of beweegzorg. Hierdoor is uw verplichte eigen risico dan ook niet van toepassing.

Let op: alleen de behandelingen van een geregistreerd osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding.

Wanneer wordt osteopathie vergoed vanuit de aanvullende dekking?

Alleen de behandelingen van een geregistreerd osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding. Dit vanwege de kwaliteitseisen die zijn gesteld door de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), waar verzekeraars zich achter hebben geschaard. Afhankelijk van uw verzekering en aanvullende pakket wordt osteopathie geheel of gedeeltelijk vergoed. Om te weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding is het raadzaam om bij uw eigen verzekeraar navraag te doen.

Zijn jullie een erkende osteopaat?

Als Osteopathie Praktijk W. Elbers zijn wij aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) en het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). Alle osteopaten die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) zijn erkende osteopaten. Zij mogen zich DO-MRO noemen.

Moet ik altijd een afspraak maken?

Behandelingen vinden uitsluitend plaats volgens afspraak. Uiteraard kunt u een kennismakingsconsult inplannen via onze online agenda. Heeft u een prangende vraag? Stuur ons gerust een bericht of neem direct contact op via 024 645 55 45.

Hoe lang duurt een consult of afspraak?

Het eerste consult neemt ongeveer 45 tot 60 minuten in beslag. Vervolgbehandelingen duren ongeveer 30 tot 45 minuten. Tijdens een eerste consult of behandeling zal de osteopaat eventuele verstoringen in de bewegelijkheid van uw lichaam in kaart brengen en samen met u een behandelplan opstellen. Zowel het onderzoek als de behandeling worden door de osteopaat uitsluitend met de handen uitgevoerd. Vaak kunnen wij met een aantal behandelingen al verlichting geven van uw klachten of in sommige gevallen de klachten zelfs verhelpen.

Kan ik ook voor een check-up komen?

Ja, dat kan zeker! Binnen de osteopathie streven we naar preventieve gezondheidszorg voor iedereen. Een regelmatige checkup bij de osteopaat is dan ook een gouden regel. Dat kan voor uzelf zijn, maar bijvoorbeeld ook voor uw baby of opgroeiende kind. Ook kan een check-up bij de osteopaat een uitstekende aanvulling zijn op weg naar uw herstel bij terugkerende sportblessures.

Het doel van osteopathie is om de gezondheid te bevorderen middels het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam. Als we bewegingsbeperkingen vroeg genoeg kunnen signaleren, hoeven deze vaak niet tot klachten te komen. Wij helpen u graag daarbij!